A borostyánkő egy 10 – 100 millió évvel megkövesedett fagyantából kialakult szerves eredetű drágakő, melyet az ember már a neolit ​​idők óta ismer. Tartalmazhat rovarokat, mohákat, zuzmókat vagy a leveleket, ezek esetenként növelhetik is az értékét. Az borostyán meglehetősen puha drágakő, és könnyen megmunkálható. Jól használható fülbevalókhoz és nyakláncokhoz. Színe sárgás, barnás így borostyán összetéveszthető például a citrinnel.

A borostyánkő a történelemben

Mivel az borostyán dörzsölésével elektrosztatikusan feltöltődik, az ókori görögök úgy gondolták, hogy a Nap egy letört darabkája lehet.

A kínaiak úgy vélték, hogy a borostyánkő a tigris kikristályosodott szelleme, a bátorság köve.

borostyán
Borostyánkő ékszer

Az ókori görögöknél a borostyánkőnek számos gyakorlati felhasználása volt. Az egyik ilyen az őrölt borostyán keverése a mézzel és a rózsaolajjal, amely a siketség gyógyítására szolgál, legalábbis hittek benne.

Mindig úgy tekintettek rá a történelem folyamán, hogy gyógyhatású, egészen a 20. század elejéig, sokféle betegség ellen alkalmazták.

Borostyánkő hatása, metafizikai jellemzői

A borostyánkő állítólag kiválóan csökkenti a stresszt, a szorongást és növeli az általános vitalitást és az energiaszintet.

Egyesek szerint a borostyán egyensúlyt és a stabilitást hoz az életébe, a türelemre és rugalmasságra tanítja. Meleg, ragyogó energiája a vidámságot hoz és erősíti az önbizalmát.