féldrágakövek

A drágaköveket először az 1800-as évek közepén osztályozták két kategóriára: a „drágakövek” és „féldrágakövek”. Ezek a kifejezések gyorsan népszerűvé váltak, és ma már az egész világon így említik őket. A kifejezéseket a nyomtatott sajtóban, a weboldalakon általánosan használják.

Mik a drágakövek?

A drágakő kifejezéssel általában négyféle követ neveznek meg: gyémántok, rubinok, zafírok és smaragdok. Néhányan az opált, a jáde köveket vagy a kagyló gyöngyöket beillesztették a “drágakövek” osztályba, ám ezeket nem használják széles körben.

Mik azok a féldrágakövek?

A féldrágakő elnevezést minden olyan drágakőfajtához használják, amelyek nem számítanak drágakőnek.

Féldrágakövek listája (a teljesség igénye nélkül)

Az ametiszt, achát, akvamarin, aventurin, amazonit, kalcedon, karneol, gránát, hegyikristály, hematit, jáde, jáspis, lápisz lazuli, malachit, holdkő, obszidián, ónix, opál, rózsakvarc, tigriszem, türkiz, turmalin és még sok más anyag.

opál
opál

A kövek “drága” és “féldrágakő” osztályokra bontása sok emberre félrevezethet abban, hogy a “drágakövek” fontosabbak és értékesebbek, mint a “féldrágakövek”. Ezt az elgondolást némileg támogatta az a tény, hogy a gyémántok, rubinok, zafírok és smaragdok piaca világszerte a háromnegyed részét teszi ki az ásvány ékszerek értékesítésének. Vannak azonban ellentmondások, így a féldrágakövek is gyakran „megérthetik a pénzüket”.

Értékes féldrágakövek árai

Az Aurora Australis nevű opált 1 millió dollárért adták el, ami karátonként több mint 5500 dollárt jelentett.

A vörös színű berillből kivágott drágaköveket karátonként több mint 10.000 dollárért is eladhatják.

Ezeknek a drágaköveknek a karátonkénti értéke sokkal magasabb, mint az Egyesült Államok piacon értékesített legtöbb egyedi drágakőnek, azaz a rubinnak vagy a zafírnak, vagy gyémántnak. Ez bizonyítja, hogy egy féldrágakő sem lehet sokkal értéktelenebb

Féldrágakövek bizonyos fajtái is ritkák

Számos féldrágakő is ritkább, mint a drágakő. A vörös berill, az ammolit, a benitoit, a tsavorit gránát, a tanzanit, az ametrin és számos más drágakő alig néhány helyen található, és kisebb mennyiségben találják meg, mint bármelyik drágakövet.

A szépség olyan tulajdonság, amelyek a szemlélő szubjektív véleményén alapulnak. Érdekes lenne bemutatni néhány különleges gyémánt, smaragd, zafír, opál vagy berill ásványt véletlenszerűen embereknek, és megkérdezni őket melyik tetszik nekik. Lehetséges, hogy az opál tetszene jobban, ami pedig csak féldrágakőnek számít.

Ezenkívül a sarkalatos pont az ásvány minősége. Néhány rubin, zafír, smaragd és gyémánt olyan minőségű, ami nagyon alacsonyra árazza be a terméket és gyakran elég alacsony árú ahhoz, hogy sok féldrágakövet magasabb értékűre becsüljenek.