gránát

A gránát neve a 14. századi közép-angol garnet szóból származik, jelentése „sötétvörös”. A latin granatusból, a granumból („gabona, vetőmag”) származik. Ez valószínűleg hivatkozás a mela granatumra vagy a pomum granatumra „gránátalma”, egy növényre, amelynek termése bőséges, élénk piros, amelyek alakja, mérete és színe hasonló a néhány gránátkristály.

A legtöbb ember a “gránát” szót egy vörös drágakővel társítja; gyakran meglepődnek, amikor megtudják, hogy sok más színben fordul elő és sok más felhasználási móddal is rendelkezik.

Gránát fizikai tulajdonságai

Különböző típusú gránát létezik, és mindegyikük eltérő kémiai összetételű. Például a kalcium-gránát általában kisebb fajsúlyú, alacsonyabb keménységű és jellemzően zöld színű. Ezzel szemben a vas és a mangán összetételű nagyobb fajsúlyú, nagyobb keménységű és jellemzően vörös színű.

Az ásvány számos színben megtalálhatók, beleértve a vörös, narancs, sárga, zöld, kék, lila, rózsaszín, barna, fekete és színtelen, a vöröses árnyalat a leggyakoribb.

Gránát

A gránát felhasználása, történelme

A gránátot évek óta használják drágakőként. Az elmúlt 150 évben számos további felhasználást látott el ipari ásványi anyagként. Fő ipari felhasználása a vízszűrő granulátum és a csiszolópor.

Drágakőként használták már több mint 5000 éve. Sok egyiptomi temetkezés ékszereiben található és az ókori Róma legnépszerűbb drágaköve volt. Tartós és elég általános, hogy viszonylag alacsony költséggel felhasználható ékszerekben.

Továbbra is népszerű drágakő. Ez január hónap születési köve. A legtöbb ember egy piros drágakőre gondol, amikor meghallja a “gránát” nevet, mert nem tudják, hogy különféle színekben fordul elő. A drágakő minőségű gránát minden színben előfordul. A vörös a leggyakoribb, és a kék színű ásvány különösen ritka.

Az almandin a vörös, amelyet leggyakrabban az ékszerben találnak, mert bőségesen elérhető és olcsó. A pyrope és a spessartine olyan vöröses ásvány, amelyet ugyanazon okból használnak ékszerekben.

  • Afrikai gránátok: Különböző színben fordulnak elő. Narancssárga spessartine (Mozambik), sárga mali (Mali), vörös almandin (Madagaszkár), zöld tsavorite (Tanzánia) és lila rodolit (Mozambik). Az elmúlt két évtizedben Afrika kiváló, gyönyörű színű és tiszta gránát fő forrásává vált.
  • Melanit gránát: A melanit egy átlátszatlan fekete, amely manapság szokatlan, főleg a viktoriánus korban használták.

Gránát hatása, metafizikai jellemzői

Fokozza a kreativitást és az üzleti életben sikereket hozhat. Azt is állítják, hogy növeli az akaraterőt, a kitartást, növeli az önértékelést és népszerűséget.

Bizonyos gránátfajtáknak is tulajdonítanak hatásokat:

Almandin állítólag különösen hasznos a szeretet inspirálásában és az igazság észlelésében.

Az andraditról azt mondják, hogy segít megelőzni a félelmeket, a bizonytalanságot és a magányosság érzését.

Pyrope állítólag a megértés és a bölcsesség köve.

A rodolitról azt mondják, fokozza az intuíciót és ösztönzi a szeretet.

A tsavorit drágakövekről azt állítják, hogy megkönnyítik a meditációt, és támogatja a szellemi tudatosságot.