malachit

A malachit egy zöld réz-karbonát-hidroxid ásvány. Ez volt az egyik első érc, amelyet rézfém előállítására használtak. A malachit rézércként ma már nem bír nagy jelentőséggel, mivel általában kis mennyiségben található meg és más felhasználási célokra magasabb áron értékesíthető.

A kő neve „molochites lithos”-ból, „mályva-zöld kőből” származik. Az ásvány azért kapta ezt a nevet, mert hasonlít a mályva növény leveleihez.

A malachit tulajdonságai

Legszembetűnőbb fizikai tulajdonsága a zöld szín. Az ásvány összes példánya zöld, pasztell zöldtől élénkzöldig, a nagyon sötétzöldig terjed.

A malachitot évezredek óta drágakőként és szobrászati ​​anyagként használják, és ma is népszerű. Manapság leggyakrabban kabochonok, marokkövek és gyöngyök készülnek belőle. Gyakran táblákra, geodákra vágják fel, akárcsak az achátot.

Színe az idő múlásával vagy fénynek kitéve sem fakul meg. Ezek a tulajdonságok, valamint annak köszönhetően, hogy lágy ásvány, könnyedén porrá őrölhető, emiatt évezredeken keresztül a pigmentként és színezőanyagként alkalmazták.

A rosszul készített szintetikus malachitot gyakran természetellenes színükről lehet felismerni. A szintetikus anyagok általában felismerhetők, mivel sávjai, csíkjai nem rendelkeznek természetes geometriával. Egy tapasztalt személy meg tudja állapítani a legtöbb szintetikus vagy műanyag ásványutánzatot, ha jobban szemrevételezi.

Malachit lelőhelyek

Az első felfedezett malachit-lelőhelyek egyike Egyiptomban és Izraelben található. Több mint 4000 évvel ezelőtt bányászták és használtak réz előállítására.

A malachitot Nagy-Britanniában 3800 évvel ezelőtt, kő- és csontos szerszámok felhasználásával.

Az orosz Urál-hegységben számos nagy lelőhelye volt, és bőséges drágaköveket és szobrászati ​​anyagokat szállítottak az 1800-as években. Ezekből a lerakódásokból nagyon kevés termelődik ma.

A ma boltba kerülő malachit nagy része a Kongói Demokratikus Köztársaságban található lelőhelyekről származik.

Kisebb mennyiségeket bányásznak Ausztráliában, Franciaországban és Arizonában.

A malachit hatása, metafizika jellemzői

A 17. századi spanyol babona úgy ítélte meg, hogy ha egy gyermek malachit talizmánt visel, segíthet nekik elaludni és távol tartja gonosz szellemeket. A történelem során villámcsapás és fertőző betegségekkel szembeni védelmet, valamint az egészségvédő, a sikert hozó szerepe miatt is használták.

Egyesek szerint a malachit javítja az érzések kifejezésének képességét, bátorít és arra tanít, hogy felelősséget vállaljunk a saját magunkért és másokért. Támogatja, hogy könnyen szerezzünk új barátságokat és empátiát mutassunk mások iránt.

A malachit segíti a szorongás elleni küzdelmet és segít leküzdeni a konfrontációtól való félelmet, ha ki kell állnunk magunkért vagy szeretteinkért.