smaragd, a zöld drágakő

A smaragd a berill ásványi család drágakő minőségű példánya egy zöld drágakő. Egyaránt megtalálhatóak metamorf és üledékes kőzetekben számos helyen világszerte.

A smaragd több mint 5000 éve az egyik legkívánatosabb és legértékesebb drágakő. Az ókori civilizációk Afrikában, Ázsiában és Dél-Amerikában egymástól függetlenül fedezték fel a smaragdokat, és a legnagyobb értékű drágakővé minősítették őket.

Manapság a smaragd a rubinnal és a zafírral együtt az értékes ásványok három nagyját alkotja. Több gazdasági tevékenységet generál, mint az összes többi színes ásvány, féldrágakő együttesen.

Csiszolt zöld drágakő, a smaragd

Smaragd, a zöld ásvány

A berillnek, különféle típusai vannak, kémiai összetétele Be3Al2 (SiO3) 6. Ha a berill színtelen, és goshenit néven ismert.

Az ásványban található nyomokban lévő króm vagy vanádium miatt zöld szín alakul ki.

Smaragdot zöld színe határozza meg. Smaragdként a példánynak meg kell határozhatóan zöld színűnek lennie, amely a kékeszöldtől a zöldig, enyhén sárgászöldig terjed. Ahhoz, hogy smaragd legyen, a példánynak is gazdag színűnek kell lennie. A gyenge telítettségű vagy gyenge árnyalatú köveket “zöld berillnek” kell nevezni. Ha a berill színe zöldeskék, akkor ez egy “akvamarin“. Ha zöldessárga, akkor “heliodor“.

A drágakő és ékszerkereskedelem szakemberei nem értenek egyet abban, hogy hol kell húzni a vonalakat. Egyesek szerint a “smaragd” nevet kell használni, amikor a króm okozza a zöld színt, és hogy a vanádiummal festett köveket “zöld berillnek” nevezik.

A Smaragd Mohs-keménysége 7.5-8. Ez általában nagyon jó keménység az ékszer használatához. A legtöbb smaragd azonban számos zárványt vagy felületi törést tartalmaz. Ezek gyengítik a drágakövet, törékennyé válhatnak.

A Smaragd jobban alkalmazható olyan fülbevalókhoz és medálokhoz, amelyek általában kevesebb ütésnek és kopásnak vannak kitéve, mint a gyűrűk és karkötők.

Földrajzi előfordulás

Manapság a legtöbb smaragdtermelés négy forrás országból származik: Kolumbia, Zambia, Brazília és Zimbabwe. Ezek az országok megbízhatóan termelnek smaragdokat kereskedelmi mennyiségben. Kis mennyiségű vagy szabálytalan termelés Madagaszkárból, Nigériából, Afganisztánból, Pakisztánból, Kanadából, Oroszországból és néhány másik országból származik.

2015 körül kezdve jelentős mennyiségű smaragd, kivételes színű és tisztaságúakkal kezdték exportálni Etiópiából.

Smaragdra hasonlító zöld ásvány alternatívák

A smaragd helyett gyakran használt zöld üveg, szintetikus zöld spinell, zöld cirkónia és Tsavorite gránát egy csodálatos zöld drágakő. A festett kvarc gyönyörű kő lehet nagyon alacsony áron.

Smaragd bányászat