Születési kövek

A születési kövek olyan drágakövek, amelyek egy személy születésének hónapját képviselik. Például, a smaragd a májusi hónap alapköve. Tehát a májusban született emberek smaragdként születnek.

A 18. századi Európában kezdődött, és gyorsan elterjedt az Egyesült Államokban a szokásos drágakövek használata “adott hónap születési köveinek” és ékszerként való viselése. A születési köves ékszerek máig népszerűek.

Januári születési kő: Gránát

A gránát a január születési köve. Bár sokan egy piros drágakőre gondolnak először, a gránát valójában szinte minden színben kapható:

 • zöld (tsavorit és demantoid)
 • narancs (spessartine és hessionit)
 • lila (rodolit)
 • sárga (mali és topazolite)
 • rózsaszín (maláj)
 • piros (almandin és pirop)
 • fekete (melanit).

Ez csak néhány a gránát sok színéből és változatából. Vannak még átlátszatlan gránátok is, amelyeket általában marokkő formájában árusítanak. A gránát sokszínűsége sok színválasztékot kínál a januárban született emberek számára.

gránát
gránát féldrágakő

Februári születéskő: Ametiszt

Az ametiszt februárban születettek köve. Ez a világ egyik legnépszerűbb lila drágaköve és ez növeli a születési kő státuszát. Az ametiszt lila színe annyira világos lehet, hogy alig érzékelhető, vagy olyan sötét, hogy a sokoldalú drágakő szinte nem is átlátszó.

Többet akarok tudni az ametisztről!

Márciusi születési kövek: Akvamarin és a Heliotróp

Az akvamarin a március hónapjának alapköve. Az akvamarin a berill kék változata. Az akvamarin számos színtelítettségben fordul elő, a nagyon világos, szinte észrevehetetlen kéktől a gazdag mélykékig. A legtisztább kék színű, gazdag színű akvamarinok a legnépszerűbbek.

A helitrop egy kalcedon fajta. Színe sötétzöld piros, vörös foltokkal tarkítva, ezért főleg az angol nyelvben helyen vérkőnek (bloodstone) is nevezik. Marokkő formában népszerű.

Áprilisi születési kő: Gyémánt

A gyémánt április születési köve. Ez tényleg a világ legnépszerűbb drágaköve.

Csiszolt gyémánt

A gyémánt az egyik legdrágább születési kő. Ha a költségek magasak, akkor sokan inkább egy kisebb köveket választanak, míg mások megfizethetőbb, laboratóriumban termesztett gyémántot vásárolnak.

Májusi születési kő: Smaragd

Ez a világ legnépszerűbb zöld drágaköve, technikailag a berill ásvány zöld változata. Smaragdok színe enyhén sárgászöld, tiszta zöld, enyhén kékeszöldig terjed. A tiszta mély zöld smaragd a legnépszerűbb és legértékesebb.

smaragd, a zöld drágakő
smaragd, a zöld drágakő

Júniusi születési kövek: Gyöngy, Alexandrit és Holdkő

Az igazgyöngy organikus drágakő és a június hónap alap születési köve.

Három alapvető gyöngytípus létezik:

 • természetes gyöngyök, amelyek természetes módon keletkeznek élő puhatestű héjában
 • tenyésztett gyöngy, amelyet az emberek szaporítanak egy „vetőmag” behelyezésével a puhatestű-héjba azzal a szándékkal, hogy a puhatestű gyöngyházrétegeket rakjon köré
 • gyöngyutánzatok, amelyek általában műanyag gyöngyök, ragyogó bevonattal

A mai piacon a legtöbb gyöngy tenyésztett gyöngy, amelyek a természetes gyöngyökhöz képest megfizethetőek és sokkal szebb ajándék, mint a gyöngyutánzat.

Az alexandrit a krizoberill zöld színű változata, amely különféle megvilágításban színjátszós hatást kelt.

A holdkő általában fehér vagy szürke színű, fehér vagy ezüstös ragyogással – mint a hold ragyogása. A holdkő rózsaszínű, narancssárga, színtelen és más színű is. A ritka holdkövek kék vagy tarka fényt produkálnak.

Júliusi születéskő: Rubin

A Rubin a július hónapjának köve és a világ legnépszerűbb vörös színű drágaköve. A rubinok színe narancssárga-piros, piros és enyhén lila-piros színű. A legkívánatosabb és legértékesebb színek a tiszta piros és kissé lila piros. A természetes rubinok a történelemben meglehetősen drága drágakövek voltak, ám a közelmúltbeli afrikai felfedezések sok vonzó természetes rubint hoztak a piacra megfizethető áron. A laborban termesztett rubin nagyon gyakori az Egyesült Államok ékszerüzleteiben.

Augusztus születési kövei: Peridot, Spinell és Szárdonix

A peridot, más néven olivin (vagy krizolit) augusztusi hónapok hagyományos születési köve. Sárgászöld színű és a világ egyik legnépszerűbb és megfizethető zöld drágaköve. A vásárlók találkozhatnak vele szinte minden ékszerüzletben. Néhány peridot meteoritokban esett a Földre.

A Spinell egy ásvány, amely sokféle színben fordul elő. Gazdag vörös színben fordul elő, amely rubinnak néz ki. Olyan szép kék színben fordul elő, amely zafírnak tűnik. Sok más színben is előfordul. A Spinell nagyon kemény és tartós drágakő. Mohs-keménysége 7-8. A gyémánt, a rubin, a zafír és a topáz az egyetlen széles körben használt drágakő anyag, amelynek keménysége nagyobb.

A szárdonix egy kalcedon, amely egyenes, párhuzamos sávokat mutat a fehér, fekete, narancssárga, piros vagy barna kalcedonból. Marokkő formában nagyon látványos.

Szeptemberi születési kő: Zafír

A zafír szeptember születési alapköve. A legtöbb ember azonnal egy kék drágakőre gondol, amikor meghallja a “zafír” nevet. A kék színű ásványi korund minőségű példányait nevezzük zafírnak. A korund azonban sok színben fordul elő. Rózsaszín, narancs, zöld, lila vagy sárga.

Október születési kövei: opál és turmalin

Egyesek a világ legszínesebb drágakövének tartják, mert egy kő teljes színskálát képes megjeleníteni. Az opálnak sokféle fajtája fordul elő. A teljesség igénye nélkül:

 • fekete opál
 • mexikói tűzopál
 • etiópiai méhsejt opál
 • perui színes

A turmalin sokféle színben fordul elő. 1952-ben adták hozzá a legtöbb születési kő listához. Néhány lista az “októberben született emberek” rózsaszínű turmalint határoz meg.

Novemberi születési kövek: topáz és citrin

A topáz a november egyik hónapja. A természetes és kezelt színek széles választékában fordul elő, beleértve a kék, rózsaszín, lila, sárga, barna, narancs és színtelen színeket. A topáz egy nagyon tartós kő, amelynek Mohs-keménysége 8. A gyémánt, a rubin és a zafír az egyetlen általánosan használt, nagyobb keménységű drágakő. Az ékszerben forgalmazott topáz legnépszerűbb színe a kék. Természetes kék topáz létezik, de ez nagyon ritka és nagyon drága.

A citrin a világ egyik legkelendőbb drágakövei közé tartozik, sárga-narancssárga színű kvarc. Megfizethetőségének és tartósságának köszönhetően ez a kedvenc drágakő. A 7-es Mohs keménysége miatt tartós, sok van belőle így megfizethető.

December születési kövei: türkiz, tanzanit és cirkón

A türkiz a december hónap születési köve. Kék, sárgás-zöld ásvány, amelyet évezredek óta drágakőként használnak. A legelőnyösebb a világoskék türkiz. Az Egyesült Államok délnyugati részén az indiánok több mint 2000 évvel ezelőtt türkizt használtak ékszereik alapanyagaként. Nem drágák, sok ember engedheti meg magának a valódi türkiz vásárlását.

türkiz
türkiz

A cirkón egy fényes drágakő, szép ragyogással, amely hasonló a gyémánthoz. A kék a legnépszerűbb cirkon szín. A legtöbb természetes cirkón sárga, piros vagy barna, de a hő- és besugárzási kezelések kék, zöld és más színűre változtathatják őket. Korábban a Lapis Lazuli volt a születési kő a cirkón helyett.

A Tanzanit a december hónap legújabb születési útja. A legtöbb ékszerben értékesített tanzanit kék, kékes-lila színű, hőkezeléssel előállított. Színe érdekes – a látószögtől függően változik. A drágakövet először az 1960-as években fedezték fel Tanzánia országában és ebből származik a drágakő neve. A Tanzanitot születési kőként 2002 óta emlegetik.